• Učíme v geoparku

          • S príchodom teplejších dní môžeme vyučovanie častejšie presunúť do školskej záhrady. Jednou z nových vybudovaných výučbových plôch je geopark, v ktorom je nainštalovaných 29ks hornín, 3ks minerálov a 1ks skameneliny kmeňa stromu. Každá prírodnina má štítok s popisom čísla, podľa ktorého ju môžeme nájsť na geologickej mape Slovenska, ktorá je jeho súčasťou. Z nej sa dozvieme miesto výskytu a približný vek horniny.

            Geopark ako výučbová plocha slúži na výučbu všetkých predmetov, s väčším záujmom však z prírodovedných oblastí. Žiaci tu získavajú nové vedomosti z neživej prírody, ktorá si rovnako ako živá príroda vyžaduje našu pozornosť a ochranu. Starostlivosť o exponáty prevzali najstarší žiaci školy, ktorí horniny pred inštaláciou vyčistili a robia tak opakovane vždy na jar.

             

          • Najlepší v GEOGRAFII

          •         Každý rok sa žiaci našej školy zúčastňujú na celoštátnej Geografickej olympiáde a nebolo to inak ani tento rok. My Vám na tomto mieste chceme predstaviť žiakov, o ktorých môžeme smelo povedať, že sú v geografii tí najlepší.

                 Žiak 7.C triedy Oliver Šolc sa v okresnom kole GO umiestnil na vynikajúcom 2. mieste a bol aj úspešným riešiteľom krajského kola GO, ktoré sa v apríli konalo v Prešove.

                  Skvelým  výsledkom nás potešil aj Dominik Pajonko, žiak 5.C triedy, ktorý sa rovnako ako Oliver umiestnil na 2. mieste v kategórii žiakov piateho ročníka.

                Dve štvrté miesta získali na okresnom kole aj piatačka Miška Bereghazyová a deviatak Filip Schmidt, ktorému týmto ďakujeme za 5 rokov trvajúcu prípravu a reprezentáciu školy v súťaži a prajeme dobrý štart  na strednej škole.

                Poďakovanie patrí aj ostatným žiakom 5.-9.ročníka, ktorí boli síce menej úspěšní, ale vynaložili veľa úsilia na prípravu v tejto náročnej súťaži. Boli to: Maxim Poliakov, Tomáš Janda, Dávid Džadoň, Oliver Bielak a Nikola Nevický.

            Ďakujeme

            Kabinet GEOgrafie

          • Deň vtáctva

          • Apríl je mesiac, kedy na naše územie priletí najviac sťahovavých vtákov. Milióny operencov prilietajú na svoje hniezdiská. K známym poslom jari prilietajúcim na Slovensko v tomto období patria bociany, škorce, drozdy, škovránky, žltochvosty ako aj lastovičky. S našimi žiakmi sme si pripomenuli tento vzácny čas rôznymi aktivitami a to poznávaním spôsobu života vtáčikov, počúvaním ich zvukov v prírode, využitím rôzneho obrazového materiálu, pamäťovej hry pexeso a vyhľadávaním informácií v encyklopédii. Spestrením boli ukážky jednotlivých plyšových vtáčikov, ktoré si žiaci priniesli.

             

            Mgr. J. Lacková, Mgr. B. Vosovičová

          • Ovocný sad na jar

          • Aplikácia získaných vedomostí na hodine do života je najlepším učením sa pre žiakov.      Aj žiaci 6.c si získané poznatky na hodine biológie rozvíjali a upevňovali pozorovaním bylín a drevín v ovocnom sade školskej záhrady v jarnom období. Skúmali a popisovali stonky bylín, drevín, vývin listov a kvetov z púčikov. Svoje získané poznatky následne budú prezentovať na ďalšej vyučovacej hodine.                                                                        PK BIO

          • Finále "O najkrajšiu kvetinovú parapetu."

          • Dňa 26.4 sme ukončili hodnotenie zelene v triedach našej školy. V tomto druhom kole mali triedy možnosť odstrániť nedostatky z prvého kola súťaže „O najkrajšiu kvetinovú parapetu“. Mnohé z nich skutočne zvýšili záujem o svoje rastlinky a bolo aj vidieť, ako prosperujú. Musíme však konštatovať, že máme aj dve triedy, ktoré si žiadnou zeleňou neskrášlili svoje okolie a ani v druhom kole, neprišlo k náprave. Dúfame, že zanietené triedy im pôjdu príkladom a najbližšie sa to zmení.

             V druhom kole máme nasledujúce výsledky:

            1. miesto:               2.A, 3.A a 5.C
            2. miesto:                2.B a 9.A
            3. miesto:                1.C a 8.C

            Po zrátaní všetkých bodov za obe kolá môžeme vyhlásiť celkové výsledky:

            1. miesto:               3.A a 5.C, 9.A
            2. miesto:               2.B a 9.C
            3. miesto:               2.A a 8.C

            Nedá nám neudeliť špeciálnu cenu, a to za ukážkovú starostlivosť o kvetinovú výzdobu, ktorá zdobí naše chodby. Táto cena  a obrovské ďakujeme patrí našim pani upratovačkách, ktoré by určite vyhrali, ak  by s nami súťažili.

            Ďakujeme všetkým starostlivým žiakom a pracovníkom školy, a dúfame, že aj v budúcnosti naše triedy a chodby budú inšpiráciou pre mnohých.

             

          • Zelený certifikát

          • Od spoločnosti SEWA sme získali Zelený certifikát za zabezpečenie ekologickej likvidácie a spracovanie elektroodpadu a batérií v roku 2021/ 2022 - 608 kg. Tento dokument je potvrdením, že škola pristupuje zodpovedne k ochrane životného prostredia aj správnym triedením odpadov.

              PaedDr. Gáborčíková Dagmar

          • Exkurzia ôsmakov v čističke odpadových vôd

          • Dňa 2. mája 2023 sa žiaci z 8.A, 8.B a 8.C zúčastnili exkurzie v čističke odpadových vôd v Kežmarku. Žiaci sa dozvedeli rôzne informácie o tom, z akých oblastí a obcí, okrem Kežmarku, voda do čističky priteká, ktoré kežmarské firmy produkujú najviac odpadu, ale hlavne o procese samotného čistenia vody. Pracovníci ČOV  nás sprevádzali celým areálom a popisovali akým spôsobom sa voda čistí. Voda najprv prechádza mechanickým čistením, kde sa z vody odstraňujú väčšie a neskôr menšie predmety. Podľa slov pracovníkov ČOV medzi predmety, ktoré do odpadových vôd nepatria a najviac sa v čističke vyskytujú sú najmä vlhčené servítky.  Takéto predmety sa odstráňujú z vody mechanicky a následne voda prechádza procesom usadzovania, kde sa odstraňuje z vody najmä piesok (z ciest a pod.). Následne voda prechádza biologickým čistením a až voda, ktorá je spracovaná podľa najvyšších ekologických štandardov je vypúšťaná do rieky Poprad. Žiakov táto exkurzia zaujala, keďže doposiaľ nemali možnosť vidieť proces čistenia vody na vlastné oči. 

          • Lesy liečia telo i dušu

          • Lesy sú neoddeliteľnou súčasťou obrazu Slovenska. Či sa jedná o okolie riek alebo o naše pohoria, takmer vždy je niekde na obzore les, alebo aspoň lesík. Len málo ľudí však vie, čo sa tam odohráva, kto alebo čo tam žije, či rastie.

            My sme sa o živote v lese mohli dozvedieť viac dňa 27. apríla 2023, keď sme sa zúčastnili aktivity Lesnícke dni v Kežmarku. Šiestakom na hlavnom námestí páni lesníci prezentovali príbehy zo života lesa. Rozprávali, ukazovali, aj nás čo to preskúšali. Videli sme obrázky mnohých lesných živočíchov a rastlín, počuli sme vábničky na líšky či diviaky, objavovali stopy zveri, vyrobili sme si pastelky z jelšového dreva aj sviečky z včelieho vosku.

            Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácií o práci poľovníkov, lesníkov, sokoliarov aj včelárov.

            Pre žiakov siedmeho ročníka boli v kine odvysielané dva krátke asi 5 - 8 minútové videá. Bola v nich predstavená práca lesníkov a lesných robotníkov, ktorí hovorili o svojej práci. Zazneli aj názory študentov lesníctva. Lesník moderujúci premietanie viedol s deťmi po skončení každej ukážky diskusiu. Pýtal sa ich, či majú radi les, či chodia do lesa, aké funkcie les plní a pod. Okrem ekologických funkcií lesa pripomenul, že využitie dreva v každodennom živote človeka od ceruzy v škole, cez stoličku až po nábytok v izbe.
            Deti sa tiež naučili lesnícky pozdrav, ktorým sa táto časť lesníckych dní začala aj skončila.
            Lesu zdar !

             

            Ján Ševc  a Vierka zo VI.B

          • Oznámenie o poskytnutí riaditeľského voľna

          • Riaditeľka  ZŠ  Dr. Daniela Fischera Kežmarok

            v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov podľa § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách

            poskytuje dňa 09. 05. 2023

            všetkým  žiakom základnej školy riaditeľské voľno

            Dôvodom je vzdelávanie zamestnancov školy v súlade so zákonom 138/2019 § 79 ods. 3.

             

            ŠJ a ŠKD dňa 09. 05. 2023 nebudú v prevádzke.

             

            Mgr. Zlatica Scherfel, M.A.

            riaditeľka ZŠ

          • Krajské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • 25. a 26. 4. 2023 privítalo Divadlo Jonáša Záborského v Prešove talentovaných žiakov, ktorí zabojovali o popredné miesta v krajskom kole obľúbenej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín.  Našu školu reprezentovala v I. kategórii Ema Bizubová zo 4.b, v II. kategórii to bol Peter Ondo-Eštok zo 6. c, v III. kategórii Kristína Hanesová zo 7. c a Laura Krasuľová z 9. c. Konkurencia bola veľká, no napriek tomu sa Petrovi Ondo-Eštokovi podarilo vybojovať skvelé 3. miesto.                                                                                Srdečne mu blahoželáme a prajeme veľa ďalších recitačných úspechov!

                                                                                                                          MZ a PK SJL

          • Bádame a spoznávame 3.ročník

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bádame a spoznávame 3.ročník.

            V tomto školskom roku pracujú žiaci 3. ročníka na ročníkovom projekte Bádame a spoznávame. Aktivity tohto projektu sú rôznorodé. Sú zamerané na spoznávanie a ochranu prírody.

            Bádali a spoznávali pôdu, starali sa a ošetrovali rastliny v triede, pozorovali zmeny v prírode, spoznávali stromy a kvety v okolí školy, upratovali okolie školy, správne triedili odpad, spoznávali živočíchy. 

            Vytvárali projekty na tému: Cicavce, Vtáky, Ryby, Obojživelníky a Plazy. 

            Sadili a rozmnožovali rastliny a vytvárali prezentácie o prírode. 

            Vyučujúce 3. ročníka

          • Deň Zeme

          • Naša Zem v apríli má sviatok,

            teší sa s ňou aj malý škriatok.

            Ten učí všetky detičky

            ako zapojiť šikovné ručičky.

            Zbierať smeti, hrabať trávu,

            poznať lienku, krta, kravu.

            Jednoducho chrániť prírodu,

            aby sme v nej našli pohodu.

             

            Tr. učiteľky 1. ročníka

             

          • Hľadáme živé poklady

          • Žiaci 2. stupňa pripravili interaktívnu náučnú hru pre všetkých, ktorí sa chcú učiť a zabaviť zároveň. Na hodinách biológie rozprávali o ochrane prírody, vybrali si a popísali ľubovoľného chráneného živočícha. Následne žiaci na výtvarnej výchove vyrobili kocky a celý závesný aparát.

            Hra pozýva na prírodovednú výpravu za hľadaním živočíchov z veľkého množstva chránených druhov, ktoré máme na Slovensku. Niektoré chránené druhy žijú len na určitých miestach a v malom počte, iné sa pred nami schovávajú do bezpečia. V hre tak môžeme spoznať 20 vybraných chránených druhov živočíchov, ich spoločenskú hodnotu a miesto ich výskytu. Aktivita zároveň slúži na zamyslenie sa nad tým, ako môžeme tieto živočíchy chrániť a čo všetko môžeme pre ne urobiť.

            Hra je inštalovaná na chodbe na 1. poschodí a môže byť spestrením vyučovacích hodín i voľného času mimo vyučovania.

            Želáme vám zábavné učenie.

            kolégium Zelenej školy

          • Úspešné biologičky

          • Dňa 20.4.2023 sa uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády v kategórii D. Našu školu reprezentovali žiačky VII.C triedy v teoreticko - praktickej časti.

            Soňa Džadoňová obsadila 2. miesto a Tara Ferencová obsadila 3. miesto.

            Dievčatám srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

            PK Bio

          • Slávici z lavice

          • Minulý týždeň sa konala po dlhšej odmlke súťaž v interpretácii modernej piesne "Slávici z lavice". Na okresnom kole tejto malej superstar nás v 1. kategórii reprezentovala Ema Bizubová a v 2. kategórii Laura Pavligová, ktorá aj túto kategóriu vyhrala. Srdečne jej blahoželáme a prajeme veľa úspechov aj na krajskom kole v Prešove, ktoré sa bude konať 23.5.2023.                                                                                                                                                                                                                                                                                PK

          • Ochrana vtáctva pred nárazmi a prednáška s lesným pedagógom

          • Žiaci siedmeho ročníka  na hodinách výtvarnej výchovy kreslili obrysy a siluety vtákov, ktoré vystrihli, vymaľovali čiernobielo alebo farebne a nalepili na vybrané okná. Budú slúžiť ako ochrana pred nárazmi vtákov, s cieľom znížiť úmrtnosť vtákov. Túto aktivitu doplnila prednáška s lesným pedagógom zo správy TANAPU Ing. Michalom Jurčom. Účastníkmi boli žiaci ôsmeho a deviateho ročníka. Pútavou formou ich informoval o spevavcoch žijúcich v okolí ľudských obydlí. Žiaci počúvali aj nahrávku hlasov najznámejších spevavcov. Zaujímavosťou bola starostlivosť o vtáčie búdky,  čím je vhodné kŕmiť  a čím nie  vtáky, ktoré u nás  zimujú. Dozvedeli sme sa mnoho zaujímavých a poučných informácií.

            PK BIO

        • Sokoliari majstra Vagana
          • Sokoliari majstra Vagana

          • 1. apríl je dňom vtáctva najmä preto, že práve v apríli k nám zvyčajne priletí najviac sťahovavých vtákov. Tvrdú disciplínu, krásny spev a svoju oddanosť nám  predviedli vtáky Sokoliarov majstra Vagana. Žiaci 1., 4. a 5. absolvovali zážitkové učenie o lese, kde si mohli vyskúšať svoje vedomosti a taktiež dotykom spoznať štruktúru kôry stromov, parožia a srstí tatranských zvierat. Najviac sa deťom páčili dravce, s ktorými sa mohli zoznámiť, a ktoré si potom mohli aj pohladkať. Žiaci odchádzali z besedy nadšení, s množstvom nových a zaujímavých poznatkov.

            Tr. učiteľky

             

          • Cesta jabĺčka do ovocného sadu

          • Ani v tomto ročnom období nesmieme zabúdať na prísun vitamínov, ale práve naopak musíme nášmu telu dodať množstvo zdraviu prospešných látok, aby sme nepodľahli jarnej únave. Malé, sladké a voňavé jabĺčka dostávajú naši žiaci pravidelne. Odkiaľ však jablká prichádzajú nám prišla porozprávať "teta jabĺčková" z firmy Plantex. V prezentácií ukázala ako sa jablone sadia, ošetrujú, ochraňujú pred mrazom a rôznymi škodcami. Na jeseň sa nevedia dočkať, kedy krásne jablká oberú. Potom putujú do našich obchodov. V závere prednášky deti potešila plným košíkom jabĺk a rozdala im náučné pracovné listy. Za milú návštevu veľmi pekne ďakujeme.

            Tr. učiteľky 1. ročníka

          • Oznam školskej jedálne

          • Pripomíname rodičom, že počnúc dňom 01.05.2023 je možné si uplatniť dotáciu na stravu ("obedy zadarmo") celoplošne, t.j. na všetky deti, ktoré navštevujú základnú školu - bez ohľadu na to, či si na dieťa rodič uplatňuje alebo neuplatňuje daňový bonus. Jedinou podmienkou je, aby rodič o dotáciu požiadal písomne - vyplnením "Návratky". Prosíme rodičov, ktorí nám "Návratku" ešte neodovzdali, aby tak urobili do piatku 21.04.2023 do 14.00 h. Návratku je možné si vytlačiť z webovej stránky školy cez záložku "O škole" -  "Život školy" - "Školská jedáleň".